Winnica Jadwiga – Polskie Wino
Połączenie tych dwóch fraz wyrazowych nie jest przypadkowe i za nim kryją się głębsze treści gospodarcze, społeczne i ekologiczne. Uważamy, że warto pracować nad marką Polskiego Wina z wielu powodów. Współczesne winiarstwo w Polsce tworzy się od podstaw. Taka sytuacja jest z jednej strony trudnością ale z drugiej daje nam możliwość skorzystania z postępu genetycznego i technicznego jaki dokonał się stosunkowo niedawno ( lata 80-90 XX w.). W tym czasie pojawiło się wiele odmian tzw. mieszańców(PIWI), które posiadają szczególne walory, w tym zwykle niższa podatność na choroby, a co za tym idzie jest mniejsza konieczność stosowania środków chemicznych. Ten trend widać patrząc na strukturę polskich nasadzeń. W roku gospodarczym 2019/2020, w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa zostało zarejestrowanych 466 ha winnic a dostępne informacje mówią o ok. 100 ha winnic deklarujących produkcję tzw. ekologiczną lub będących w trakcie kowersji. Dla porównania światowa produkcja win ekologicznych stanowi ok. 4% całości wina. Zestawienie tych danych pokazuje możliwość rozwoju polskiego winiarstwa w tym kierunku. Wino ekologiczne może stać się polską specjalnością.
Kolejną szansą jest zakładanie winnic na gruntach stosunkowo czystych nieobciążonych od dziesięcioleci monokulturą winiarską. Często są to nieużytki, od lat nieuprawiane z uwagi na trudny teren i niemożność stosowania technologii wielkopowierzchniowych. Tak, też się stało w naszym przypadku , gdzie Winnica Jadwiga powstała w wyniku zagospodarowania ziemi, która nie była uprawiana od lat. Kolejne nasze parcele są przygotowywane poprzez żmudne zabiegi rekultywacyjne, bez użycia chemii.
Warto zwrócić uwagę na rozproszenie upraw w większości przypadków winnice są oddalone o wiele kilometrów. Jest to szczególnie widoczne patrząc na lokalizację dolnośląskich winnic. Taka sytuacja utrudnia współpracę pomiędzy winnicami ale ogranicza rozprzestrzenianie się chorób i szkodników.
Winnica Jadwiga nie jest winnicą ekologiczną ale prowadzimy konkretne działania zmierzające do ograniczenia środków chemicznych i nawozów sztucznych. Nawożenie azotem zostało praktycznie wyeliminowane a pozostałe składniki niezbędne do wzrostu winorośli dostarczamy roślinom w formie dopuszczonej do stosowania w rolnictwie ekologicznym np. zmielone skały. W ubiegłym roku zakupiliśmy mechaniczny opielacz do niszczenia chwastów , który zastąpił herbicydy.
W roku bieżącym planowane jest zainstalowanie stacji pogodowej, której wskazania zoptymalizują ochronę i wyeliminują niepotrzebne zabiegi przeciwko szkodliwym patogenom.
Wg. naszej koncepcji winnica powinna być szczególnie znana a wino obecne w najbliższych regionach tj. cały Śląsk, Opolszczyzna i Wielkopolska , z którą graniczymy. Oczywiście nie mamy nic przeciwko dostępności naszych win w całej Polsce. Takie podejście wpasowuję się w trend tzw. zrównoważonego rozwoju , którego celem jest optymalizowanie nakładów i redukcja kosztów ponoszonych na transport i dystrybucję.
W naszych planach stawiamy na enoturystykę – turystyka winiarska. Jest to światowy trend, który warto rozwijać lokalnie. Winnica Jadwiga leży na niedawno zorganizowanym Dolnośląskim Szlaku Piwa Wina. Obok winiarni w Ozorowicach w ub. roku powstał drewniany pawilon tzw. Domek Winiarza, w którym mogą odbywać się spotkania i degustacje dla 15-20 osób. W tegorocznych planach mamy uruchomienie 2 pokoi w ramach oferty agroturystycznej i budowę wiaty na winnicy w Mienicach.
Winnica Jadwiga posiada atut dobrej lokalizacji. Jest blisko do Autostradowej Obwodnicy Wrocławia i międzynarodowych tras do Poznania i Warszawy. Winiarnia mieści się w Ozorowicach niedaleko granic Wrocławia . Do Rynku Wrocławskiego mamy 19 km i jesteśmy jedną z najbliżej położonych winnic. Śmiało możemy nazwać się wrocławską winiarnią. Winnica jest oddalona o 6 km. od winiarni, w paśmie Grzbietu Południowego Wzgórz Trzebnickich.
POWRÓT