Orange Pét-nat z Johannitera
Polski Orange Pet-nat z Johannitera
Choć mamy pierwszy dzień kwietnia, to nie żart. Dziś premiera naszego nowego wina, a jest to…
pomarańczowy Pét-nat w 100% z Johanniter’a, macerowany przez 10 dni i fermentowany na dzikich drożdżach.
Zbiory tego szczepu zostały rozłożone w czasie. Pierwsze owoce zebraliśmy 25 września. Na resztę czekaliśmy 2 tygodnie, przez co winogrona nabrały dojrzalszych aromatów oraz zmieniły swoją kwasowość i poziom cukru. Ten zabieg pozwolił na uzyskanie pełniejszego Johannitera 2019. Jeżeli chodzi o wino pomarańczowe to zostały wykorzystane tylko najbardziej dojrzałe owoce. W tym roku postanowiliśmy zrezygnować z produkcji Wina Lodowego. Co okazało się trafną decyzją, gdyż tej zimy nie było wystarczająco silnego mrozu (-7*C).
Pomysł narodził się w trakcie spotkań mojego starszego brata Kornela z właścicielem wrocławskiego Powinno, Karolem, który zainspirował go funkowymi aromatami i książkami o niekonwencjonalnym winiarstwie. Zainteresowany ideą naturalistycznego winiarstwa, przekonał Tatę aby tym razem spróbować zrobić coś zupełnie innego.
Powinno – sklep z naturalnymi winami we Wrocławiu
Eksperyment okazał się niezwykle udany. Otrzymaliśmy niezwykły napój o intensywnej bursztynowej barwie, z aromatami skórki od chleba, rodzynek, herbaty szarlotki oraz moreli. Długa maceracja dodała mu taniczności, która niezwykle współgra z kwasowością i musowaniem, dodając mu wyraźnych kantów. Wino jest wytrawne, z kwasowością na poziomie (6.2g/l) i nie było siarkowane.
Mariusz Kapczyński o naszym winie
Butelkę polecamy otwierać pod kątem 45* w pobliżu kieliszków, aby od razu móc do nich nalać trunek i nie pozbawić się części zawartości.
Od dziś dostępne u nas w winiarni i od 3 kwietnia w sklepie Powinno. Zamówienia można składać przez maila biuro@winnicajadwiga.pl. Chętnie wam je dostarczymy, a do tego możemy skomponować zestaw z innych win z naszej oferty!
Orange Pét-nat z Johannitera
cena: 90zł
POWRÓT