Wina wegańskie
Wina wegańskie, czyli wina bez dodatku produktów odzwierzęcych
Globalne ocieplenie, cierpienie zwierząt są to istotne tematy, nad którymi zastanawia się współczesny konsument. Bardzo słusznie, w końcu to od społeczeństwa zależy jakie produkty znajdują się na półkach i nie powinniśmy wybierać tych, które szkodzą nam i otaczającemu nas światu.
Co to jest wino wegańskie?
Wino wegańskie jest to trunek, do którego produkcji, nie użyto żadnego preparatu odzwierzęcego, a jego skład możemy określić jako 100% pochodzenia roślnnego. Najczęściej takie preparaty są stosowane w procesie klaryfikacji, w którym oddzielany jest osad od wina. Do tego zabiegu mogą być wykorzystywane produkty jak białko mleka, białko kurze, żelatyna, karuk, czy olej rybny. W naszej winnicy klarowanie jest przeprowadzane przy użyciu bentonitu, czyli krzemianu sodu, osadowej skały ilastej, która naturalnie występuje w przyrodzie. Związek ten w połączeniu z wodą pęcznieje i wiąże białka. Po ściągnięciu wina znad osadu jest ono filtrowane, przez co mamy pewność, że nie trafia do wina. Bentonit jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym nie tylko do produkcji wina, ale również przy produkcji soków, piwa i miodów pitnych. Występuje również w kawie, olejach jadalnych, mleku w proszku.
Czy produkty odzwierzęce wpływają na smak wina?
Substancje klarujące w głównej mierze wpływają na aspekty wizualne wina. Niektóre z nich usuwają gorzkawy posmak, ale z pewnością nie dodają aromatu. Dzięki odpowiedzialnemu zarządzaniu i naszej cierpliwości jesteśmy w stanie uniknąć korzystania z tego typu produktów. Dobra wiadomość jest taka, że wina wegańskie smakują tak samo, jak wina niewegańskie.
W naszej ofercie możecie znaleźć takie wina jak pet-naty, w których występuje naturalny osad, i których nie filtrujemy. Dzięki takiemu podejściu do procesu te wina pozostają niezmienionym odbiciem natury.