Wina słodkie a wina wytrawne

W zależności od preferencji, kubków smakowych i podniebienia, wybierane są różne odmiany wina: białe, różowe lub czerwone. Ze względu na różną zawartość cukru, wino dzielone jest na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Czym różnią się od siebie wina słodkie i wytrawne? Dowiecie się z niniejszego artykułu.

Wina słodkie a wytrawne

Wbrew powszechnej opinii, każde wino zawiera cukier. Jest on zawarty w owocach, które są głównym komponentem tego trunku. Podział wina na wytrawne bądź słodkie wynika z ilości cukru resztkowego (osadowego), czyli nieprzefermentowanego, który pozostaje w winie po zakończeniu procesu fermentacji. 

Wina są uważane za szlachetne, kiedy posiadają skrajne smaki: są wytrawne lub słodkie.  Wedle rozporządzenia Komisji WE, podział win wygląda następująco: 

  1. Wina wytrawne (dry, sec) zawierają ilości cukru nieprzekraczające 4 gramów na litr lub 9 gramów na litr jeżeli całkowita kwasowość wyrażona w gramach kwasu na litr wynosi nie więcej niż 2 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego. Kosztując tego rodzaju wino, na pierwszym planie będziemy czuć wyraźne taniny i kwasowość. Przez niższą zawartość cukru, wina wytrawne są mniej kaloryczne od słodkich. 
  2. Wina słodkie (sweet, doux) zawierają minimum 45 gramów cukru na litr. Cechą nadrzędną słodkich win jest słodycz. Z tego powodu wina te same w sobie mogą być traktowane jako deser.

rodzaje wina

Istnieją także pośrednie rodzaje, takie jak popularne wino półwytrawne, w którym zawartość cukru wynosi więcej niż w winie wytrawnym, ale nie przekracza 12 gramów na litr lub 18 gramów na litr w sytuacji, kiedy całkowita kwasowość wyrażona w gramach kwasu na litr wynosi nie więcej niż 10 gramy poniżej zawartości cukru resztkowego; oraz wino półsłodkie, zawierające maksymalnie 45 gramów cukru na litr, ale nie mniej niż w winie półwytrawnym.

Zawartość cukru resztkowego nie dominuje o smaku danego wina. Wino może smakować słodkawo, mimo że parametry będą sugerować, że jest to wino wytrawne. Na odbiór wina ma wpływ także:

Nawet jeśli preferujemy cierpkie, wytrawne wino, niekiedy warto zaryzykować i spróbować czegoś nowego. Nie zawsze nazwa i podany rodzaj trunku będzie adekwatny do jego bogatego smaku.

Wina dobrane do potraw

W różnych rodzajach wina wyczuwalne są inne nuty smakowe, charakteryzują się również innymi właściwościami. Aby podbić niepowtarzalny aromat danej potrawy, warto dobrać do niej odpowiedni rodzaj wina, aby dodatkowo wzmocnić doznania smakowe. Wino wytrawne podawane jest do dziczyzny, kaczki, gęsiny, czerwonego mięsa czy desek serów, stworzonych z wyrazistych i mocnych odmian tego produktu. Wino słodkie, a także półsłodkie idealnie wkomponuje się do słodkich przekąsek i deserów, owoców, orzechów, a także do niektórych serów.

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą i skosztowania naszych win!

POWRÓT