Aromaty wina
Wino to rodzaj alkoholu, który wytwarzany jest z winogron. Nie oznacza to jednak, że każde wino smakuje tak samo lub nawet podobnie. Każdy rodzaj jest na swój sposób wyjątkowy i złożony z kilku nut smakowych oraz zapachowych, dzięki czemu każdy może znaleźć wino idealne dla siebie, na konkretną okazję i do konkretnego posiłku.
Skąd się biorą aromaty w winie?
Na powstałe w winie aromaty wpływa wiele czynników. Po pierwsze, wszystko zależy od odmiany winorośli. Same winogrona różnią się od siebie między innymi zawartością kwasów owocowych, poziomem cukru, a także czasem, w którym dojrzewają i są gotowe do zbioru. Oprócz tego, podczas procesu winifikacji (czyli całego procesu powstawania wina) zachodzi wiele procesów biochemicznych.
Jednym z takich procesów jest fermentacja alkoholowa, podczas której drożdże przetwarzają zawarty w owocach cukier na alkohol. Powstały w skutek tego alkohol wchodzi w reakcję z kwasami zawartymi w soku z winogron i właśnie podczas tego procesu powstają aromaty. Kolejny rodzaj aromatów powstaje w wyniku beczkowania. Na tym etapie wiele zależy od rodzaju drewna, z którego dana beczka została stworzona, jej wypaleniu oraz długości leżakowania w niej wina.
Kolejnym bardzo ważnym czynnikiem powstania aromatów winie jest terroir, czyli ogół warunków klimatycznych i geograficznych. Mają one wpływ na kształtującą się winorośl. Ważna tutaj jest przede wszystkim ilość dni słonecznych w danym regionie, poziom nawodnienia winorośli, rodzaj gleby, ukształtowanie terenu i wiele więcej. W słoneczny dzień przykładowo w winogronach powstaje więcej cukru, który niezbędny jest w procesie wyżej wymienionej fermentacji.
Jak rozróżnić poszczególne aromaty?
Odczuwanie smaków i zapachów jest indywidualną kwestią, jednak w przypadku wina można szybko nauczyć się rozpoznawać poszczególne aromaty. Możemy je wyczuć poprzez smak i zapach. Obie formy są ważne i pozwalają na poznanie wielu zawartych w danym winie aromatów. Na początku powinniśmy powąchać wino bez zamieszania w kieliszku – wtedy wyczujemy zapachy najbardziej ulotne. Następnie kolistym ruchem mieszamy wino, aby wydobyć głębsze aromaty. Trzecim krokiem jest posmakowanie wina. Powinniśmy wypłukać nim jamę ustną, a następnie przełknąć. Oprócz smaku, zwróćmy uwagę również na konsystencję.
Podział aromatów wina
Rozróżniamy trzy rodzaje aromatów wina – aromaty podstawowe, wtórne i bukiet. Podstawowe aromaty pochodzą od samych winogron. Są owocowe i charakterystyczne dla poszczególnych odmian winorośli. Aromaty wtórne, zwane inaczej aromatami drugiego rzędu powstają w wyniku fermentacji i wytwarzane są między innymi przez drożdże i charakteryzują się zapachem kwiatowym winnym lub owocowym. Bukiet to aromaty powstałe na skutek przekształcenia aromatów pierwszego rzędu (podstawowych), aromatów drugiego rzędu i garbników (inaczej tanin, czyli naturalnych konserwantów). Bukiet tworzy się w trakcie dojrzewania wina.
Najczęściej spotykane aromaty wina
Wino białe
Najczęściej spotykanymi aromatami białego wina są owoce, w tym owoce cytrusowe (cytryna, limonka, grejpfrut, pomarańcza), aromaty przyprawowe (pieprz, imbir, wanilia) oraz aromaty spożywczo-przemysłowe (miód, karmel, masło czy drożdze). Nasza winnica szczególnie poleca białe wino z aromatem bergamotki i melona, a także czarnego bzu i czarnej porzeczki. Takie wina dostępne są w naszym sklepie w wersji wytrawnej i półwytrawnej.
Wino czerwone
Najbardziej popularnymi aromatami wina czerwonego są owoce czarne, czerwone, suszone, aromaty ziołowe, oraz przyprawowe. Warto spróbować naszego czerwonego wina zawierającego aromaty dymne w połączeniu z czarną porzeczką, wiśnią i śliwką. Te połączenie zapewni Wam niezapomniane doznania smakowe.
Wino różowe
Wino różowe najczęściej wypełnione jest aromatami różnego rodzaju owoców. Może to być pomarańcz, cytryna, mango, poziomka, ananas, a także innego rodzaju aromaty, takie jak peonie, fiołki czy papryka. Z różowych win polecamy Różową Panterę, czyli wino półwytrawne z zachwycającymi aromatami owoców leśnych i poziomki. Wino to jest również lekko musujące.
W naszej ofercie mamy także wino pomarańczowe o ciekawych aromatach cytrusów, jabłka i skórki mandarynki. Wypróbuj kilka rodzajów naszych win i zdecyduj, które najbardziej Ci odpowiada.
POWRÓT